top of page
Search

Projekts “Me and My Family”



No 2018. gada īstenojam Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģiskās partnerības projektu “Me and My Family” (Es un mana ģimene) No 2018-1-LV01-KA229-047020


Esam šī projekta koordinatori un sadarbojamies ar pirmsskolām un skolām citās Eiropas valstīs - Dimosio Nipiagogeio Trachoniou Limasolā Kiprā, Ozel Diyarbakir TED Anaokulu DijabakirāTurcijā un Tallinna lasteaed Vesiroos Tallinā Igaunijā.


Šī projekta mērķis ir veicināt vecāku iesaistīšanos mācību procesā, mācīties un gūt pieredzi no citiem skolotājiem, kopā izveidot mācību līdzekļus un dalīties ar labām idejām. Pirmsskolas izglītības mainās atbilstoši sabiedrības vajadzībām. Inovatīvu mācību līdzekļu veidošana, skolotāju tālākizglītība un vecāku iesaistīšana izglītības procesā ir svarīga mūsdienu pirmsskolas izglītības daļa. 


Projekta “Me and My Family” laikā varēsim iepazīties ar partnerskolu pieredzi un izpētīt iespējas pirmsskolas dzīvē aktīvāk iesaistīt bērnu vecākus, ieviest jaunas idejas un labu praksi.  

Projektu atklājām Latvijā 2019. gada martā, kad sadarbības partneri viesojās pie mums bērnudārzā. Tā bija mūsu pirmā mācību aktivitāte - pirmā tikšanās ar sadarbības partneriem no Kipras, Turcijas un Igaunijas. Pastāstījām viņiem par mūsu izglītības sistēmu un savu pirmsskolu.

Pirmajā tikšanās reizē partneri sadalīja pienākumus un vienojās par nākamo projekta mācību aktivitātes laiku.



Nākamajā mācību aktivitātē 2019. gada jūnijā Kiprā viesojāmies bērnudārzā, uzzinājām par Kipras izglītības sistēmu, tās attīstību un izaicinājumiem, apspriedām pārmaiņu veiksmes un grūtības. Vērojām nodarbības pirmsskolas grupās un mākslas darbnīcā izmēģinājām dažādu slavenu mākslinieku izmantotās mākslas tehnikas. Darbnīcā apgūto varēsim izmantot savā bērnudārzā, organizējot nodarbības.


Gan bērni, gan vecāki bija ieinteresēti ar mums iepazīties un uzzināt par Latviju, piedalīties mūsu vadītajās rotaļās. Līdzīgi kā mūsu bērnudārzā, arī šajā pirmsskolā vecāki aktīvi iesaistās ikdienas dzīvē un mācību procesā. Limesolā notika īpašs notikums – mūsu projekta bērnu darbu ceļojošās mākslas izstādes “Me and My Family’’ atklāšana.




Šajā mācību aktivitātē diskusijas par projekta īstenošanu ritēja raitāk, jo projekta dalībnieki nu jau labāk viens otru pazina, bija izveidojusies labāka komunikācija un sadarbība.



2019. gada novembrī tikāmies Turcijas pilsētā Dijarbakirā, kur uzzinājām par Turcijas izglītības sistēmu un TED skolu projektu, kura dalībnieki ir mūsu partneri. Viesojāmies arī skolā un pavisam nesen atvērtā pirmsskolā. Mēs prezentējām, kā bērni un vecāki iepazīst Latviju fotogalerijas “Es un mana valsts” veidā.


Sportiskās nodarbībās darbojās gan bērni, gan pieaugušie. Ar prieku piedalījāmies dabas dienā kopā ar bērniem un viņu vecākiem. Šo nodarbību mērķi ir līdzīgi kā mūsu “Dabas dienām” – bērni labāk iepazīst dabu, tajā mērķtiecīgi darbojas un mācās.




Radošajā darbnīcā izgatavotie keramikas darbi vēl ir Turcijā, saņemsim tos nākamajā tikšanās reizē! Mūsu izgatavotās filca lellītes ir ļoti līdzīgas mums pašām.





Nākamā mācību aktivitāte plānota 2020. gada maijā Igaunijā.

Mūsu tikšanās, kas bija plānota Tallinā, Igaunijā, epidemioloģiskās situācijas (COVID-19) dēļ notika gandrīz pēc gada 2021.gada aprīlī virtuāli. Tomēr tikšanās prieks bija tikpat liels kā klātienē un visi saplānotie pasākumi tika īstenoti. Tikšanās laikā ne tikai plānojām un reflektējām par projekta gaitu un veicamajiem darbiem, bet arī iepazināmies ar Iagunijas izglītības sistēmu un aktualitātēm pirmsskolas izglītībā. Noklausījāmies Igaunijas pirmsskolas skolotāju prezentācijas par pieredzi vecāku iesaistīšanā pirmsskolas ikdienā, vērojām mūzikas nodarbību. Tikšanās dalībnieces darbnīcā apguva dekupāžas tehniku. Mūsu un citu partneru bērnu zīmētie darbi tagad apkopoti virtuālā izstādē “Es un mana ģimene’’


Epidemioloģiskās situācijas dēļ arī mūsu noslēguma tikšanās un konference notika tiešsaistē no Rīgas 2021. gada jūnija sākumā. Tiekoties ar projekta partneriem, pastāstījām, kā mums veicas ar pilnveidotā mācību satura un pieejas īstenošanu, iesaistījām dalībniekus mākslas nodarbībā, iepazīstinājām ar mūsu īstenotajām darbībām viena temata laikā, kā arī latviešu kultūras tradīciju īstenošanu pirmsskolās.


Metodiskajā konferencē ‘’Es un mana ģimene’’ visi projekta dalībnieki dalījās ar kolēģiem Latvijā un partneru valstīs par projektā pieredzēto un reflektēja par sasniegto.

Projekta dalībnieku kopdarbā “Pasākumi bērniem kopā ar vecākiem” esam aprakstījuši pasākumus, kurus kolēģi var izmantot savā darbā. Šo virtuālo grāmatu un citus projekta notikumus esam publicējuši emuārā Me and My Family: 2021


Projekta laikā īstenojām arī projektu “Es un mana ģimene” Eiropas skolu platformā izglītības darbiniekiem eTwinning, lai dalītos pieredzē ar plašāku starptautisku skolotāju auditoriju.


bottom of page